25 de juliol 2011

De Santes a Festes del Tura l'historia es repeteix

Aquests dies són Santes a Mataró, una festa que conec molt be i he viscut des de petit perquè és la Festa Major d'una de les meves 2 ciutats que considero com a llar.

Aquests dies apart de gaudir de la festa i nombrosos actes també llegeixo articles com aquest. Articles que pronostiquen que les Santes estan començant a patir un vell conegut problema, la mort d'èxit.

Aquest no és un problema nou, ni aïllat. És una conseqüència cíclica i difícilment gestionable que apareix a les festes que entren en creixement i esdevenen massives i d'exemples en tenim un munt. Però per il·lustrar-ho amb un cas que conec molt d'aprop només em cal recordar les Festes del Tura d'Olot de finals dels 90 i principis dels 2000s en comparació amb les actuals. Unes festes populars plenes de concerts i activitats gratuïtes a cada plaça de la ciutat que aconseguien multiplicar la població d'Olot per 3 o per 4 durant una setmana i que creixien anys rere any. La falta de gestió d'aquest creixement i l'inici de les critiques del model festiu van desembocar a unes grans retallades i a una caça de tot acte festiu que sigues massa massiu o acabes massa tard. Unes mesures correctives molt contundents que van  reduir l'alegria, la vitalitat i el renom de les Festes del Tura en molt poc temps.

Catalunya és terra de Seny i de Rauxa una combinació de valors que és tant important com difícil de mantenir i les Festes majors són una expressió molt sana d'aquesta rauxa. Ens dona vida, ens cohesiona, ens anima a participar i sobretot ens fa sentir orgullós del nostre poble o ciutat. Estigmatitzar la festa perque aporta certs problemes a gestionar és tant perillós com deixar-la créixer sense control. La Festa com res en aquest món s'autogestiona però coneixeu res que valgui la pena i no costi un esforç? Per tant no només hem de dedicar esforços a promocionar el Seny sinó que també ens cal treballar dur per mantenir la Rauxa com a contrapunt sa d'equilibri.

Molt Bones Festes a Tothom!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada