21 d’abril 2011

Aclariment sobre les restriccions de Spotify

Després del comunicat que va publicar Spotify el passat 14 d'abril on canviava les condicions d'us de les comptes Open/Free amb severes restriccions vaig quedar amb el dubte de si estava entenent bé l'abast de les "retallades".

Per aquest motiu vaig enviar un missatge al servei d'atenció de Spotify demanant una aclaració als meus dubtes i la resposta ha sigut molt clara.

Les restriccions són:
 • límit de 10h hores al mes de streaming. (unes 200 cançons aprox)
 • límit de 5 escoltes per tema en TOTAL (un cop escoltada una cançó 5 vegades és desactivada per sempre si no ets premium)

El missatge que vaig rebre és el següent:

Hi,
Thanks for your message. The changes that we had to implement were in order to continue being able to offer our Spotify on-demand service for free.

What are the changes?
- We'll offer, for free, 10 hours of streaming every month.
- You can stream each track 5 times in total. Then the track will be grayed out and you will be permanently unable to stream the song unless you purchase it or subscribe to Unlimited or Premium.


When will these changes apply to the Free and Open accounts?
- All accounts that are Free or Open that were created before November the 2nd 2010, will have the changes on May the 1st 2011 (six months after November the 1st).
- All Spotify Free and Open accounts created after November the 1st, will not have any changes for 6 months. After 6 months of Free or Open service, they will have the changes applied.


About Premium and Unlimited:
- These services won't be affected.
- If you subscribe to Premium or Unlimited and then choose to downgrade again, you will still have the limit after the first six months from the creation of your account.


These changes does not affect local tracks. You can play your mp3 files in Spotify as many times as you want, anytime. You can read more information on our website:
http://www.spotify.com/help/faq/recent-events-and-changes/upcoming-changes/ 

Best,Felix 
Spotify support team
 

Doncs Si! allò que sospitava ha resultat cert! La restricció més gran de totes és la limitació a 5 escoltes en TOTAL per cada cançó que transforma la versió gratuïta de Spotify de un servei de música streaming a la carta a simplement un servei de descobriment de música. On només és possible un petit tast.

Dit això, vull dir que jo sóc usuari premium de Spotify des de ja fa temps i estic increïblement satisfet del servei que rebo. A casa, a la feina, al mòbil a tot arreu tinc Spotify i escolto tones de discos d'una forma còmode, justa, legal i per el meu entendre MOLT barata en la relació Servei/Preu.

Sincerament crec que una subscripció de 5€ al mes per tots els serveis que ofereix Spotify és tant raonablement assequible com una versió gratuïta i no ho dic perquè si. He gastat molts diners en discos (sobretot vinils), en entrades de concerts, de festivals i de sessions de djs. En tot el meu equip de dj i so professional. He comprat cançons a beatport.com a iTunes i a 7Digital. He pagat a la SGAE en les meves sessions i també he descarregat algun TeraByte de música per completar la meva col·lecció. Conec molt aquest món i sóc un fidel defensor tant de la idea d'obrir l'accés a la música d'una forma universal i molt assequible com de buscar els nous models de negoci que ho facin compatible amb que els autors i professionals de la música rebin una justa remuneració. Aquest models existeixen i un és Spotify Premium. Models molt allunyats de l'industria clàssica que personalment crec que s'equivoca molt, però aquest anàlisi necessita un post propi.

A part de dj i melòman també sóc enginyer de Telecomunicacions i treballo en el món de la recerca tecnològica a Internet. Conec les dificultats tècniques d'escalabilitat i les despeses que hi ha darrere un servei com Spotify, que vaig conèixer força a fons informant-me sobre una oferta de feina de la companyia sueca. Per tant, de la mateixa manera que entenc la decepció dels usuaris Free/Open d'Spotify amb la retallada també puc entendre les dificultats d'escalabilitat i els costos de mantenir un servei gratuït tant massiu que ha portat a Spotify a aquesta critica i polèmica  decisió.

Sóc Dj Kram ;)  i em podeu seguia a:
Follow me on Spotify

2 comentaris:

 1. S'han vist obligats a prendre aquesta decisió per dos motius penso:

  - Ara la gent (o molts dels probables nous clients de pagament) coneixen el servei i per tant, ara toca pagar. Que no són una ONG i de 4 anuncis no viuen.

  - Abús del servei, no se fins a quin punt. Què vol dir? Que el preu de les modalitats de pagament aniran pujant també? Oferiran noves prestacions a canvi?

  En qualsevol cas, jo també estic encantat del servei ;)

  ResponElimina
 2. a mí el que no m'agrada i em preocupa (d'aquella manera, clar) és el fet que han canviat les condicions del servei de manera sobtada.

  jo ara em faig unlimited, qui em diu que no ho pujaran en un termini de temps raonable?

  el tema està en fins a on estàs disposat a pagar per un mes.

  ara mateix per 5€/10€, és indubtable de que la relació qualitat/preu és molt bona

  ResponElimina