22 de juny 2009

Un Sonar Canviant, un Sonar d'Èxit.

Dissabte (20/06/09) vaig tornar a gaudir de nou d'una edició de nit del Festival Sonar. Una edició que per mi aportava molts canvis respecte a les anteriors.

El Festival Internacional de Música Avançada i Art Multimèdia de Barcelona per definició és un festival en reinvenció continua, un estat constant de metamorfosi que el fa bestant difícil d'explicar o definir a aquells que no el coneixen, però crec que és un dels fets que asseguren el seu èxit en una època de competència agressiva entre festivals d'estiu.

Aquest any però el canvi d'aposta ha estat descomunal. El Sonar de nit ha perdut un dels seus 4 escenaris, renunciant a les apostes més experimentals. Totes les actuacions, arriscades, noves, estranyes, etc... han passat al Sonar de dia que s'utilitza com una gran plataforma de l'avantguarda electrònica. El Sonar de Nit d'aquest any s'ha plantejat com una gran zona de festa, on totes les actuacions tenien un format, un sò i una estètica més "Club". Aquest ha sigut el Sonar més electrònic que he assistit mai des de'l 2003.

Les actuacions "Live" (instrumentals en directe) continuen sent la tònica dominant, les primeres hores de programació va ser on es trobaven els artistes més melòdics però a partir de la 1 de la matinada el ritme pur va agafar tot el protagonisme de la Nit. El Techno i l'Electro van explotar al màxim la potencia de sò fent ballar a milers de persones.

Un altre canvi que em va sorprendre va ser el cartell. A part dels cap de cartell "Orbital" i la vaca sagrada Jeff Mills tots els altres artistes eren bestant desconeguts per el gran public. Una aposta que fuig de la comoditat de portar noms que funcionen sols i de crear un festival endogàmic. El Sonar tot i ser un esdeveniment consolidat continua arriscant-se amb la promoció de noms nous. No tots triomfen, ni tots agraden. Potser no assegueren una Nit d'èxit però varis d'aquests noms seran caps de cartell en futurs festivals que aposten per artistes ja "comercialitzats".

Crec que el Sonar fa la feina ben feta. A la sortida del recinte podies recollir un gran nombre de "Flyers" de propers concerts i festivals on trobaves tots els noms que han crescut amb el Sonar, MissKittin, CarlCox, Richie Hawtin, Dj Hell, Sven Väth, Ricardo Villalobos, Felix da Housecat i moltissims més.

Un altre canvi significatiu també va ser la desarticulació de tot el campament que any rera any es muntava a fora el recinte del Sonar. Paradetes de firaires que feien l'agost venent menjar i beure. Parades de Neohippies i TechnoPunkies venent garrafon i drogues varies. Un ambient totalment public i permissiu de trafic de qualsevol estupefaent. Reventes per un tubo. Una Rave paral·lela anomenada "AntiSonar" que es muntava de forma il·legal en algun descampat dels voltants, etc... Un entorn aliè a la organització del festival que li portava més mala imatge que altre cosa.

La separació de SonarDia = ElectronicArt experimental i SonarNit = Festa electrònica, M'agrada. L'aposta per artistes més desconeguts tot i que no tots em convencin, M'agrada. La desvinculació amb el món "Rave" i la lluita contra el trafic de Drogues, M'agrada. Així doncs em va agradar, m'ho vaig passar molt bé, vaig ballar molt i vaig gaudir d'una gran companyia.

Finalment vull agrair a l'Ari, en Lluís i la Marga que van tenir els "Collons" d'apostar per una nit diferent. Em van acompanyar a un festival gens comercial que demana un xic d'acte de fe i en aquesta edició va mostrar la seva cara més rítmica, més ballable, més electrònica i més contundent. Espero que gaudíssiu tant com jo i descobríssiu coses noves. Si us va agradar, l'any que ve podem tornar a gaudir d'una nova edició del Sonar. Sonar 2010? Per quin estil apostarà? Amb quins canvis ens sorprendran?

1 comentari:

  1. La veritat és que a mi també em va agradar força, tot i desconèixer de l'existència de la majoria tots aquests grans mites (llevat de'n Jeff Mills i Orbital esclar).
    Sempre he cregut que la gent estipula topics i pensaments sobre les coses sense saber-ne una merda. Et pot no agradar la música electrònica en un inici, pero tu m'has ensenyat que s'ha d'obrir la ment a nous estils i noves tècniques de música i so. Dons bé, això és el que vai fer dissabte.
    Ah per cert i l'any que ve ja pots comptar amb mi!!

    ResponElimina